Turcia s-a declarat vineri dezamăgită de concluziile summitului UE de săptămâna aceasta, după ce liderii europeni au criticat joi Ankara pentru atingerile aduse statului de drept.
Printre altele, autoritățile de la Ankara spun că regretă lipsa de progrese în ce privește modernizarea acordului de uniune vamală între cele două părți, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
La Consiliul European de joi, desfășurat la Bruxelles, liderii europeni s-au declarat „preocupați” cu privire la nerespectarea drepturilor fundamentale în Turcia.
Pe de altă parte, aceștia au cerut Comisiei Europene „să prezinte fără întârziere propuneri oficiale pentru continuarea finanţării refugiaţilor sirieni şi a comunităţilor gazdă din Turcia, Iordania, Liban şi alte ţări din regiune”, mai arată sursa citată.
Recent, Turcia a început să aibă un ton mai împăciuitor față de Bruxelles, în încercarea de a se apropia de Uniunea Europeană, dar criticile legate de statul de drept și absența unor angajamente concrete în anumite domenii, precum modernizarea uniunii vamale, au dezamăgit Ankara.
Tot mai izolată pe plan diplomatic şi traversând dificultăţi economice, Turcia şi-a înmulţit apelurile la calm în ultimele luni.
„Concluziile referitoare la Turcia sunt departe de măsurile aşteptate şi necesare. Turcia a făcut mult mai mult decât ceea ce îi revenea pentru a contribui la scăderea tensiunilor şi la relansarea dialogului şi cooperării”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de către Ministerul de Externe de la Ankara.
Mai mult, în comunicat, Turcia reproșează Uniunii Europene că dă dovadă de „lipsă de bunăvoință” și adaugă că „reducerea cooperării în domeniul migraţiei la aspectele sale financiare este o mare eroare”.
Relațiile dintre Ankara și Bruxelles s-au deteriorat puternic din 2016, în special ca urmare a represiunii exercitate de regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva opoziției după tentativa eșuată de lovitură de stat din acel an.
Mai mult, misiunile de explorare privind resursele de gaze desfășurate de Turcia în apele Greciei și Ciprului, prezența militară a Ankarei în Libia și apropierea de Rusia au amplificat aceste tensiuni.